Joannesschool

Belangrijke informatie ouders groep 3

In groep 3 wordt de basis gelegd voor het goed leren lezen. Een leuke tijd voor zowel uw kind als voor u. Bij het leren lezen is het van belang dat er niet alleen op school wordt gelezen, maar er ook thuis met plezier gelezen wordt. Zo kunnen we zorgen voor veel herhaling van de geleerde letters en woorden. Deze week krijgt uw zoon/ dochter een eerste stencil mee naar huis met woorden uit het boekje ‘Veilig en Vlot’. Het zijn woorden die we op dat moment oefenen in de groep. Het is fijn als u samen met uw kind de woordjes thuis ook regelmatig oefent. Iedere week wordt er een nieuw blad mee naar huis gegeven.

In Bibliotheek Westland in Naaldwijk is het mogelijk om (zonder kosten) leesboekjes op niveau te lenen. Ook heeft de bibliotheek een ruime keuze uit luisterboeken, prentenboeken en informatieve boeken. We zien dat het leesplezier van kinderen vergroot wordt, als ze zelf een boekje kunnen kiezen dat ze willen lezen.

Handige tips

Het is belangrijk dat kinderen plezier hebben (en houden) in het lezen. Als ouder/ verzorger kunt u hieraan bijdragen. Onderstaand een paar tips:

  • Maak er een dagelijks terugkerend gezellig moment van. Tien minuten is al voldoende.
  • Zorg voor een gezellige sfeer door er een speelse activiteit van te maken. Dat kan vaak al heel eenvoudig: lees bijvoorbeeld afwisselend een rijtje woorden of een pagina. Het kind mag zeggen wie er begint.
  • Besteed ook aandacht aan de inhoud van het verhaal.
  • Wissel het samen lezen van een verhaal ook regelmatig af met voorlezen. Voorlezen hoeft niet te stoppen als uw kind eenmaal zelf kan lezen. Integendeel, voorlezen maakt dat uw kind nieuwsgierig wordt naar verhalen die hij/ zij nu nog niet helemaal zelf kan lezen, maar straks wel!

Spelletjes en tips bij Veilig Leren Lezen

Bij het leren lezen maken we gebruik van de methode Veilig Leren Lezen. Op de site van Veilig Leren Lezen onder het kopje ‘voor ouders’ kunt u volgen waarmee we op school bezig zijn. Ook staan hier leuke spelletjes en tips.

Heeft u nog vragen? Komt u gerust na schooltijd even langs bij de leerkrachten van unit 3/4.